Pokaż więcej wyników...

Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Strona główna 5 Aktualności 5 XXV Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ "Solidarność"

21 października 2010r. we Wrocławiu rozpocznie się XXV Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność”.

21 października br. we Wrocławiu w Centrum Kongresowym w Hali Stulecia przy ul. Wystawowej 1 rozpocznie się XXV Krajowy Zjazd Delegatów NSZZ „Solidarność”. 325 delegatów z całej Polski, w tym 9 z naszego Regionu Świętokrzyskiego, reprezentujących prawie 700 tys. członków Związku wybierze nowe krajowe władze NSZZ „Solidarność”, tj. Komisję Krajową oraz jej przewodniczącego i Krajową Komisję Rewizyjną. O stanowisko przewodniczącego Komisji Krajowej będą się ubiegać: Piotr Duda – przewodniczący Zarządu Regionu Śląsko-Dąbrowskiego oraz Janusz Śniadek – dotychczasowy przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność". Delegaci podsumują także mijającą kadencję. Zjazd będzie również gościł ponad 50 przedstawicieli 30 organizacji związkowych z całego świata.

Zaplanowany na dwa dni XXV KZD zakończy trwające od grudnia 2009 r. wybory w Związku i rozpocznie nową VIII kadencję 2010-2014.

Z Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" Delegatami na XXV Krajowy Zjazd są: Bartosz Waldemar, Gawłowski Jacek, Głowacki Stanisław, Gójski Mieczysław, Krasuski Wojciech, Mróz Marek, Pasternak Kazimierz, Seweryn Jan, Sienkiewicz Jacek.

Organizatorem 25 Krajowego Zjazdu Delegatów jest Zarząd Regionu Dolny Śląsk.

Krajowy Zjazd Delegatów jest najwyższą władzą stanowiącą w NSZZ „Solidarność”. Stanowią go delegaci wybrani przez walne zebrania delegatów regionów. Delegaci wybierani są według klucza wyborczego uchwalanego przez Komisję Krajową. Liczba miejsc mandatowych przypadających poszczególnym regionom jest proporcjonalna do liczby członków Związku zrzeszonych w tym regionie. Ponadto w skład KZD wchodzą przewodniczący: zarządów regionów i rad krajowych sekretariatów branżowych oraz Przewodniczący Rady Krajowego Sekretariatu Emerytów i Rencistów.