Pokaż więcej wyników...

Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Strona główna 5 Aktualności 5 W piątek manifestacja przeciwników wydłużenia wieku emerytalnego
W Warszawie wielka manifestacja przed Sejmem przeciwników wydłużenia wieku emerytalnego odbędzie się w piątek, 30 marca 2012r. W tym dniu Sejm podejmuje decyzję o referendum w tej sprawie. Początek debaty o godz. 9.00, głosowanie o godz. 17.00.
Z Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" do Warszawy na manifestację wyjadą związkowcy w ok. 25 autobusach.

„Solidarność” żąda wycofania się rządu z planów podniesienia wieku emerytalnego do 67 lat albo przeprowadzenia w tej sprawie ogólnokrajowego referendum. „Solidarność” proponuje uszczelnienie systemu ubezpieczeń społecznych, prowadzenie polityki prorodzinnej, przyjęcie narodowej strategii demograficznej. Chce dobrowolności, aby każdy mógł decydować, kiedy przechodzi na emeryturę.
Akcja protestacyjna w Warszawie już się rozpoczęła. W poniedziałek pod Kancelarią Prezesa Rady Ministrów powstało „emerytalne miasteczko protestacyjne”. 28 marca miasteczko zostało przeniesione na ul. Wiejską, bo tego dnia rozpoczęło się trzydniowe posiedzenie Sejmu.
30 marca pod Sejm przyjadą protestujący z całej Polski. Przed Sejmem będzie ustawiony ogromny telebim, na którym uczestnicy manifestacji będą mogli obserwować transmisję z debaty i z głosowania nad wnioskiem o referendum.
Pod wnioskiem NSZZ "Solidarność" o referendum podpisało się 2 mln osób.
Spotkajmy się przed Sejmem 30 marca.
W tej sprawie musimy działać wspólnie!