Pokaż więcej wyników...

Search in content
Post Type Selectors
Strona główna 5 Aktualności 5 W Kielcach poparcie dla strajkujących na Śląsku

Świętokrzyska „Solidarność” w ramach poparcia strajku generalnego na Śląsku i w Zagłębiu 26 marca 2013r. uruchomiła na terenie Kielc i miast powiatowych województwa świętokrzyskiego kilka akcji, w których uczestniczyli nie tylko związkowcy ale także zwykli obywatele rozczarowani rządami koalicji PO-PSL.

W ramach solidarności pracowniczej, zgodnie z postanowieniem Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność” odbyła się w dniu 26 marca 2013r. demonstracja dla poparcia strajkujących i ich postulatów przed Świętokrzyskim Urzędem Wojewódzkim w godz. 9:00-10:00, w której wzięło udział ponad 600 osób wyrażających swoje niezadowolenie z działań władz krajowych i samorządowych. Wśród haseł można było przeczytać m.in. „Donald nieudolnie rządzi, naród wreszcie go osądzi”, „Pomysły rządu gorsze od trądu”, „Donaldzie Tusku daj żyć po ludzku”. Manifestanci przyjęli Rezolucję, w której identyfikując się z postulatami śląskimi dołączyli problemy regionalne: złe zarządzanie firmami prowadzące do ich upadku, ograniczony dostęp do usług medycznych i szkolnych, powiększające się bezrobocie i ubóstwo. Skrytykowali rządowe plany zmiany Kodeksu Pracy zmierzające do przerzucenia na pracowników ciężaru kryzysu gospodarczego. Manifestujący zapowiedzieli dalsze działania protestacyjne i akcje oporu obywatelskiego.

W Regionie Świętokrzyskim „Solidarność” uruchomiła publiczną akcję informacyjną (ulotkową) dotyczącą negatywnych skutków projektowanych zmian w Kodeksie Pracy polegających na wydłużeniu czasu pracy i obniżeniu zarobków pracowniczych. Wiele pojazdów i budynków w województwie zostało w dniu protestu oflagowanych.

W działaniach powyższych współuczestniczyły na zaproszenie „Solidarności” inne związki zawodowe – OPZZ i FZZ. Jednocześnie zgodnie z zarządzeniem Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność” są przeprowadzane we wszystkich zakładach pracy sondaże dotyczące form protestu w obronie zagrożonych praw pracowniczych.

Andrzej Pawlik

zobacz foto