Pokaż więcej wyników...

Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Strona główna 5 Aktualności 5 Stanowisko Prezydium Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność” z dnia 11.12.2012r. ws prywatyzacji CPP Prema

Prezydium Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność” popiera działania Zakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” w CPP PREMA SA w Kielcach w przedmiocie planowanej prywatyzacji zakładu.
Zasadnicze wątpliwości i niepokój budzą cząstkowe informacje dotyczące wyceny akcji przedsiębiorstwa w konfrontacji z posiadanym majątkiem i jego wartością. Same nieruchomości Spółki, na które się składa prawie 4 hektarowa działka w obrębie miasta, obiekty budowlane stanowią z pewnością wartość rzędu kilkudziesięciu milionów złotych. Ponadto nowoczesne zaplecze techniczne i aktywa finansowe wynikające z generowanego zysku netto są wartością dodatnią. Tylko te powody, stawiają w wątpliwość wiarygodność ewentualnej transakcji biorąc pod uwagę kondycję Spółki prywatyzowanej i potencjalnych nabywców.
Dodatkowo rozpoznawalna na rynku marka zakładu i jego wyrobów jest gwarantem dalszego powodzenia w prowadzeniu samodzielnej działalności gospodarczej.
Prezydium Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność” wspierając działania pracowników reprezentowanych przez związki zawodowe wnosi do Ministra Skarbu Państwa o skorygowanie działań w kierunku powtórnego oszacowania wartości CPP PREMA SA w Kielcach i odstąpienia od trwającej procedury prywatyzacyjnej.
Prezydium Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność” deklaruje wszelką pomoc prawną i logistyczną dla pracowników CPP PREMA SA zabiegających o zachowanie miejsc pracy i rozwój firmy.

Za Prezydium Zarządu
Regionu Świętokrzyskiego