Pokaż więcej wyników...

Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Strona główna 5 Aktualności 5 Stanowisko nr 1 Prezydium Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" z dn. 22 września 2011r.
Prezydium Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" wyraża niepokój o przyszłość przedsiębiorstw PKS w województwie świętokrzyskim.
Wielokrotne i wieloletnie monity kierowane do właściciela, czyli do Ministra Skarbu Państwa i kilkakrotne stanowiska Wojewódzkiej Komisji Dialogu Społecznego w tych sprawach nie spowodowały żadnej widocznej i pozytywnej zmiany w tych firmach.
Skutkiem braku systemowych decyzji jest postawienie jednej ze spółek (PKS SA w Kielcach) w stan likwidacji, inne do tego zmierzają lub wegetują ze stratą dla pracowników i przewozów. Stan taki według naszej wiedzy, grozi paraliżem komunikacji publicznej w województwie świętokrzyskim i w tej kwestii plasuje go w najgorszej sytuacji. Brak decyzji co do ewentualnej prywatyzacji, komunalizacji bądź przekształceń przewidzianych ustawą o komunikacji publicznej, powoduje podejrzenie o zaniechanie działań przez właściciela – Ministra Skarbu Państwa. Potwierdzeniem zaniechania działań jest stanowisko przekazane przez służby prasowe MSP w dn. 22 września 2011r., zgodnie z którym ministerstwo do końca roku nie zamierza podejmować żadnych decyzji co do świętokrzyskich PKS-ów.
Marazm wytworzony w tej sprawie wywołuje tendencje do trwania firm w likwidacji, co służyć może wyłącznie likwidatorom – zazwyczaj dotychczasowym menadżerom bez żadnej korzyści dla społeczności lokalnej i dla pracowników ze skutkiem zapaści cywilizacyjnej.
Prezydium Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" domaga się od Ministra Skarbu Państwa zrealizowania własnych uprawnień właścicielskich względem tych przedsiębiorstw i powiadomienia zaniepokojonej opinii publicznej o podjętych decyzjach.
Za Prezydium

(-)Waldemar Bartosz