Pokaż więcej wyników...

Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Strona główna 5 Aktualności 5 Sprzeciw „Solidarności” wobec możliwego działania na szkodę Bumaru

Międzyzakładowa Komisja Związkowa NSZZ „Solidarność” w Bumar Amunicja SA w Skarżysku-Kamiennej ogłosiła z dniem 5 lipca 2013r. pogotowie strajkowe.

Powodem tej decyzji są działania prowadzone przez Zarząd Bumar Amunicja SA mające na celu sprzedaż elektrociepłowni zakładowej Energetyce Cieplnej Skarżysko-Kamienna Sp. z o.o. Związkowcy są przekonani, iż w sytuacji pełnego powodzenia procesu redukcji kosztów elektrociepłowni zakładowej (która została zmodernizowana, zrestrukturyzowana i pracuje w niej doświadczona załoga) próba zbycia zorganizowanej części przedsiębiorstwa po zaniżonej cenie i na niejasnych zasadach jest działaniem pozbawionym jakichkolwiek merytorycznych i ekonomicznych podstaw. (vide: Stanowisko nr 4/7/2013 MKZ NSZZ "Solidarność")

Związkowcy „Solidarności” postanowili:

– skierować do Rady Nadzorczej i Walnego Zgromadzenia propozycję o odrzucenie wniosku Zarządu dot. sprzedaży elektrociepłowni;

– przygotować zawiadomienie do Prokuratury Rejonowej w Skarżysku-Kamiennej o możliwym działaniu na szkodę Bumar Amunicja SA uprawnionych organów Spółki;

– przeprowadzić referendum w całym zakładzie nt. ewentualnej akcji strajkowej.