Pokaż więcej wyników...

Search in content
Post Type Selectors
Strona główna 5 Aktualności 5 Pracodawcy Przyjaźni Pracownikom u Prezydenta RP

Dziś w Pałacu Prezydenckim w Warszawie szefom trzech firm z naszego regionu przy współudziale zakładowych organizacji związkowych NSZZ "Solidarność" z tych przedsiębiorstw oraz w obecności przewodniczącego Piotra Dudy i przedstawicieli Zarządu Regionu Świętokrzyskiej „Solidarności” – przewodniczącego Waldemara Bartosza i jego zastępcy Mieczysława Gójskiego Prezydent RP Bronisław Komorowski wręczy certyfikaty „Pracodawca Przyjazny Pracownikom”.

Wyróżnione w tegorocznej – VII edycji konkursu firmy z naszego regionu to:

– Świętokrzyskie Centrum Ratownictwa Medycznego i Transportu Sanitarnego w Kielcach,

– Odlewnie Polskie S.A. w Starachowicach,

– Dom Pomocy Społecznej we Włoszczowie.

Uroczystość rozpocznie się o godz. 14.00.

Do konkursu mogły być zgłaszane firmy, których codzienne praktyki zbieżne są z wartościami propagowanymi przez NSZZ „Solidarność”. Wśród kryteriów branych pod uwagę było m.in. przestrzeganie przepisów prawa pracy, preferowanie stałego zatrudnienia oraz przestrzeganie bezpieczeństwa i standardów pracy. Ważne było też, by pracownicy mieli nieskrępowaną możliwość tworzenia w zakładzie związków zawodowych.

Komisję Certyfikacyjną tworzą: przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”, przedstawiciel Prezydenta RP, członek Rady Ochrony Pracy, przedstawiciel Komisji Krajowej. Patronat nad całością sprawuje Prezydent RP.

Ap