Pokaż więcej wyników...

Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Strona główna 5 TSS 2(1415) 9 stycznia 2024 5 Nowy Rok bieży…

Waldemar Bartosz

Nowy Rok bieży… . Ten początek znanej pastorałki świątecznej przypomina o umownej granicy czasowej między starymi czasy a tym okresem, przed którym stajemy. Takie granice rodzą też niepewność co do naszej przyszłości. Tym bardziej, że czas, w którym żyjemy jest niespokojny. Toczące się wojny, również ta za naszą wschodnią granicą, zbliżające się kolejne wybory, tym razem do samorządów terytorialnych i do europarlamentu są tymi elementami niepewnymi jeśli chodzi o oczekiwanie rozstrzygnięcia. Wiemy też niewiele co do najbliższych planów koalicji 15 października, albo jak inni mówią – koalicji 13 grudnia. Wiemy na pewno, że do połowy 2024 roku nie wzrośnie cena energii elektrycznej i że w tym czasie nie wzrosną ceny żywności ze względu na zamrożenie VAT decyzją ustępującego rządu Mateusza Morawieckiego.

Medialne doniesienia dotyczące polityki społeczno-gospodarczej nowego rządu nie są jasne. Z expose nowego – starego premiera niewiele wynika. Dominowały w tym przemówieniu ogólniki i zapowiedź politycznej dintojry. Rozliczanie, komisje sejmowe – śledcze, odbijanie mediów – to się przebija z tych wiadomości. Co prawda, już starożytni mówili, że do sprawnego rządzenia wystarczą igrzyska. Są one skuteczne, ale na krótki czas, po nim przychodzi moment na odkrycie kart i bilans – choćby roczny.

Co z tego wynika dla przeciętnego zjadacza chleba? Wydaje się, że póki co zostaje rozsądna obserwacja. Natomiast dla związku zawodowego będzie to niezwykle aktywny okres, zarówno jeśli chodzi o działania ogólnokrajowe jak i regionalne. Pierwsza z brzegu uwaga – Prezydium Komisji Krajowej przesłało jeszcze poprzedniemu rządowi opinię dotyczącą projektu budżetu państwa na rok 2024. Wiele zawartych tam uwag i wniosków jest nadal aktualnych a wiadomo, że obecny rząd ma miesiąc aby przyjąć rzeczony budżet.

Kolejna płaszczyzna problemów, to oczekiwane decyzje dotyczące wielu firm z naszego regionu, szczególnie tych prowadzonych przez organy podległe rządowi. W wielu z nich konieczne są decyzje merytoryczne, niekoniecznie personalne. Z pewnością Związek w tym czasie musi być uważny i aktywny we wszystkich tych sprawach.