Pokaż więcej wyników...

Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Strona główna 5 Aktualności 5 Manifestacja przeciwko projektowi ustawy o zgromadzeniach publicznych

Informujemy, że w dn. 23.07.2012 r. o godzinie 18.00 przed Urzędem Wojewódzkim w Kielcach odbędzie się manifestacja przeciwko projektowi ustawy o zgromadzeniach publicznych.

Informujemy, że w dn. 23.07.2012 r. o godzinie 18.00 przed Urzędem Wojewódzkim w Kielcach odbędzie się manifestacja przeciwko projektowi Ustawy o zgromadzeniach publicznych.

Organizatorem manifestacji jest Inicjatywa Obywatelska "Zgromadzenie w obronie zgromadzeń".

Zachęcamy do udziału w manifestacji.

——

Sejm głosami PO i PSL przyjął nowelizację ustawy o zgormadzeniach publicznych. Wprowadzone zmiany nadają urzędnikom uprawnienia do decydowania o podstawowych swobodach obywateli. Przepisy te zostały zmienione w taki sposób, abypraktycznie uniemożliwić zorganizowanie legalnej manifestacji.

Poniżej stanowisko Komisji Krajowej NSZZ "S".

Stanowisko Komisji Krajowej nr 15/12 ws. nowelizacji ustawy o zgromadzeniach publicznych

Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” sprzeciwia się zmianom w ustawie o zgromadzeniach publicznych dokonanym z inicjatywy Prezydenta RP przez koalicję PO – PSL, ograniczającym podstawowe prawo wolności obywateli – prawo do zgromadzeń publicznych. Wprowadzone zmiany nadają urzędnikom uprawnienia do decydowania o podstawowych swobodach obywateli. Przepisy te zostały zmienione w taki sposób, aby praktycznie uniemożliwić zorganizowanie legalnej manifestacji. Nie znajdują one oparcia w żadnych standardach państwa demokratycznego.

Komisja Krajowa stwierdza ponadto, że zmiany te zostały przyjęte bez konsultacji społecznych, co jest łamaniem obowiązującego w Polsce prawa. Szczególnie jest to rażące dla NSZZ „Solidarność”, dzięki któremu doszło do demokratycznych przemian w Polsce.

To kolejny w ostatnim czasie przykład wprowadzania ważnych dla obywateli ustaw z pominięciem dialogu społecznego.

Rządząca koalicja, przerzucając odpowiedzialność na organizatorów manifestacji, zdejmując ją ze służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo i porządek publiczny, wprowadzając jednocześnie kary materialne, cofa Polskę do mrocznej przeszłości PRL, oddalając nas od demokratycznego państwa szanującego prawo swoich obywateli do społecznego sprzeciwu.