Pokaż więcej wyników...

Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Strona główna 5 TSS 45(1412) 5 grudzień 2023 5 Fanfary dla najaktywniejszych SIP

Kazimierz Pasternak

W Sali Kameralnej Filharmonii Świętokrzyskiej odbyło się 17 listopada br. uroczyste podsumowanie programów prewencyjnych Państwowej Inspekcji Pracy realizowanych w 2023 roku. W spotkaniu uczestniczyli laureaci oraz przedstawiciele gremiów kierowniczych Najwyższej Izby Kontroli – Delegatura Kielce, instytucji państwowych i samorządowych, państwowego nadzoru nad warunkami pracy, firm produkcyjnych i placówek oświatowych, służb mundurowych, stowarzyszeń, organizacji związkowych z NSZZ „Solidarność” włącznie. W okolicznościowym wystąpieniu Jacek Golmento – Okręgowy Inspektor Pracy w Kielcach podziękował osobom indywidualnym oraz instytucjom szczególnie zaangażowanym we współpracę w prowadzonych od wielu lat przez Okręgowy Inspektorat Pracy w Kielcach działaniach prewencyjnych na rzecz ciągłej poprawy bezpieczeństwa i higieny pracy oraz szeroko pojmowanej ochrony pracy, bez względu na zajmowane stanowisko czy rodzaj zakładu, instytucji, w której wykonywana jest praca. Laureaci konkursów „Pracodawca Organizator Pracy Bezpiecznej”, „Buduj bezpiecznie”, „Zdobądź dyplom PIP” zostali nagrodzeni. Jednym z podsumowanych programów prewencyjnych był ten dotyczący „Efektywnego zarządzania ryzykiem zawodowym”. Program ten w praktyce ma niebagatelny wpływ na ochronę zdrowia i życia osób wykonujących pracę zarobkową wraz z minimalizacją zdarzeń wypadkowych. Nie od dzisiaj wiadomo, co podkreślił w swoim wystąpieniu Jacek Golmento, że człowiek w środowisku pracy jest najważniejszy i dlatego warto, i bezwzględnie trzeba doskonalić wszelkie działania wspierające kulturę bezpieczeństwa, zarówno w wymiarze technicznym jak i humanitarnym.

Rozstrzygnięty został również, organizowany co roku przez Okręgowy Inspektorat Pracy w Kielcach, Konkurs na Najaktywniejszego Społecznego Inspektora Pracy. Najwyższe miejsce na podium laureatów tym razem przypadło Andrzejowi Cieślikowi – Zakładowemu Społecznemu Inspektorowi Pracy z Siarkopolu. Kol. Andrzej – od wielu lat w NSZZ „Solidarność” – zajął również pierwsze miejsce w rankingu krajowym, co jest wyjątkowym, niespotykanym wyróżnieniem w historii Konkursu uwzględniając społecznych inspektorów pracy z naszego regionu. Drugie miejsce zajął Cezary Kołomański, aktywny działacz NSZZ „Solidarność” i wielce skuteczny Zakładowy Społeczny Inspektor Pracy w Mesko S.A. w Skarżysku Kamiennej – wyróżniony w krajowej edycji konkursu. Na trzecim miejscu uplasował się Ireneusz Wudarczyk z NSK Bearings Polska.

Artur Jopek – zastępca przewodniczącego Świętokrzyskiej „Solidarności” przekazał w krótkim wystąpieniu gratulacje laureatom, życząc im odwagi, zapału i umiejętności w codziennej służbie drugiemu człowiekowi.

Na zakończenie odbył się koncert muzyki kameralnej w wykonaniu Edyty Piwowarczyk – pianistki z Filharmonii Świętokrzyskiej w Kielcach.

Laureatom gratulujemy!