Pokaż więcej wyników...

Search in content
Post Type Selectors
Strona główna 5 Aktualności 5 Narodowe Święto Niepodległości – 11 listopada

Program uroczystości – Kielce, 11 listopada 2023:

10.30: złożenie wieńca przez Wojewodę Świętokrzyskiego przed Pomnikiem Niepodległości.

11.00: Msza Święta w intencji Ojczyzny w Bazylice Katedralnej.

12.00: wspólne odśpiewanie Hymnu Państwowego przed Muzeum Narodowym.

12.15: przemarsz przed pomnik Marszałka Józefa Piłsudskiego na Placu Wolności (ulicami Małą, Sienkiewicza, Hipoteczną).

12.40 oficjalna część uroczystości na Placu Wolności:

– złożenie meldunku Dowódcy Garnizonu Kielce, – podniesienie Flagi Państwowej, – odegranie Hymnu Państwowego,

–     uroczysta zmiana wart, – przemówienie Wojewody Świętokrzyskiego, – Apel Pamięci, – salwa honorowa,

– złożenie zniczy przez kombatantów wraz z zuchami, – złożenie wieńca od społeczeństwa województwa świętokrzyskiego,

– wspólne odśpiewanie Pieśni Reprezentacyjnej Wojska Polskiego: „Marsz Pierwszej Brygady”,

– defilada pododdziałów przed pomnikiem i trybuną honorową, – krótki koncert w wykonaniu orkiestry.

13.45: występy artystyczne.

15.00: koncert listopadowy.

Oficjalnej części uroczystości będzie towarzyszyć występ Młodzieżowej Orkiestry Dętej OSP w Krasocinie.

Przedsięwzięcia towarzyszące obchodom Święta Niepodległości organizowane w Kielcach:

7-18 listopada 2023:

Cykl zajęć i spotkań o tematyce związanej z Narodowym Świętem Niepodległości organizowanych przez Miejską Bibliotekę Publiczną im. Jerzego Pilcha w Kielcach (szczegóły: www.mbp.kielce.pl).

10 listopada 2023:

godz. 17.00: spotkanie „Drogi do Niepodległości” (Muzeum Historii Kielc).

W programie spotkania, w części poświęconej odzyskaniu niepodległości, znajdą się: oprowadzanie po części ekspozycji związanej z walkami narodowowyzwoleńczymi z lat 1914-1920, przedstawienie postaci J. Piłsudskiego i jego związkach z Kielcami, prezentacja filmu „Piłsudski” oraz głośne czytanie fragmentów pamiętników uczestników tamtych bojów.
Na dziedzińcu muzealnym będzie prezentowana wystawa planszowa „Album Legionów” z archiwalnymi fotografiami z obozu „Rojowe Osiedle” z 1916 r.

W sobotę, 11 listopada Muzeum Historii Kielc będzie czynne w zwykłych godzinach.

11 listopada 2023:

Program artystyczny podczas uroczystości na Placu Wolności przygotowany przez Młodzieżowy Dom Kultury w Kielcach oraz przez Studio Dźwięku – Szkołę Muzyki Rozrywkowej i Jazzu Kielce Patrycji Michalskiej.

12 listopada 2023:

godz. 11.11: Bieg Niepodległości – impreza sportowa ulicami Kielc: start biegu w Parku Miejskim.

Współorganizatorzy i partnerzy obchodów:

•Urząd Miasta Kielce •Centrum Przygotowań do Misji Zagranicznych •Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego •Centralne Wojskowe Centrum Rekrutacji Ośrodek Zamiejscowy w Kielcach •10.Świętokrzyska Brygada Obrony Terytorialnej •Komenda Wojewódzka Policji w Kielcach •Komenda Wojewódzka Państwowej Straży Pożarnej w Kielcach •Placówka Straży Granicznej w Kielcach •Straż Miejska w Kielcach •Instytut Pamięci Narodowej Delegatura w Kielcach •Kuratorium Oświaty w Kielcach •Wzgórze Zamkowe w Kielcach •Areszt Śledczy w Kielcach Nadleśnictwo Kielce •Związek Harcerstwa Polskiego Chorągiew Kielecka •Starostwo Powiatowe w Kielcach •Uzdrowisko Busko-Zdrój S.A. •Zakład Doskonalenia Zawodowego w Kielcach •Wojewódzki Dom Kultury w Kielcach •Młodzieżowy Dom Kultury w Kielcach
Fotografia na okładce: Fanfarzysta i. Pułku Szwoleżerów Józefa Piłsudskiego podczas defilady w Warszawie w 1939 roku (fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe).

Świętokrzyski Urząd Wojewódzki