Pokaż więcej wyników...

Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Strona główna 5 Aktualności 5 Stanisław Pawłowski odznaczony Krzyżem Wolności i Solidarności

W Centrum Edukacyjnym IPN „Przystanek Historia” w Kielcach odbędzie się 22 czerwca 2018r., ceremonia wręczenia Krzyży Wolności i Solidarności 24 działaczom opozycji antykomunistycznej z terenu byłego województwa kieleckiego. W imieniu Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej aktu dekoracji dokona dr hab. Filip Musiał, dyrektor Oddziału Instytutu Pamięci Narodowej w Krakowie.

Wśród odznaczonych jest nieustannie aktywny działacz związkowy Stanisław Pawłowski, przewodniczący Międzyzakładowej Organizacji Związkowej NSZZ „Solidarność” Pracowników Oświaty w Radoszycach i równocześnie członek Regionalnej Komisji Rewizyjnej Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność". Składamy gratulacje!

Źródłem ustanowionego przez Sejm 5 sierpnia 2010 roku Krzyża Wolności i Solidarności jest Krzyż Niepodległości z II RP. Po raz pierwszy przyznano go w czerwcu 2011 roku przy okazji obchodów 35. rocznicy protestów społecznych w Radomiu. Krzyż nadawany jest przez Prezydenta RP, na wniosek Prezesa Instytutu Pamięci Narodowej, działaczom opozycji wobec dyktatury komunistycznej, za działalność na rzecz odzyskania przez Polskę niepodległości i suwerenności lub respektowanie praw człowieka w PRL.

""