Pokaż więcej wyników...

Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Strona główna 5 TSS 13(1427) 26 marca 2024 5 Rozliczanie pracy w nocy podczas zmiany czasu z zimowego na letni w Niedzielę Wielkanocną

Marta Śnioch

Pracownikom pracującym w nocy z 30 na 31 marca 2024r. podczas zmiany czasu z zimowego na letni należy wypłacić wynagrodzenie również za nieprzepracowaną godzinę z powodu przesunięcia czasu. Nie przysługuje im natomiast zasadniczo rekompensata za pracę w święto (Niedzielę Wielkanocną) i dodatek nocny za godzinę nieprzepracowaną z powodu przesunięcia czasu.

W 2024r. zmiana czasu zimowego na letni następuje 31 marca 2024r. Polega ona na przesunięciu wskazówek zegara z godz. 2.00 na godz. 3.00. W konsekwencji pracownicy pracujący tej nocy przepracują jedną godzinę mniej. Za tę jedną niedopracowaną godzinę przysługuje im jednak wynagrodzenie.

Zgodnie z ogólnymi zasadami wynagrodzenie przysługuje za pracę wykonaną, natomiast za czas nieświadczenia pracy tylko wówczas, gdy przewidują to przepisy (art. 80 Kodeksu pracy). Nie określają one natomiast, że wynagrodzenie należy się za godzinę nieprzepracowaną wynikającą ze zmiany czasu.

W związku z przesunięciem czasu z zimowego na letni pracownicy przepracują jedną godzinę mniej niż obowiązujący ich wymiar czasu pracy. Wypracują w marcu 2024r. 167 godzin, zamiast nominalnych 168 godzin. Pracodawca musi natomiast zapłacić pracownikowi wynagrodzenie za taką liczbę godzin, jaką powinien on przepracować w danym okresie rozliczeniowym zgodnie z wymiarem czasu pracy, w jakim jest on zatrudniony. Niedopracowanie wymiaru godzin z powodu zmiany czasu z zimowego na letni nie może spowodować obniżenia wynagrodzenia pracownika, który otrzymuje je w stawce miesięcznej (art. 94 pkt 2 Kodeksu pracy).

Za godzinę niedopracowaną z powodu zmiany czasu zimowego na letni trzeba pracownikom zapłacić wynagrodzenie.