Pokaż więcej wyników...

Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Strona główna 5 TSS 18 (1432) 30 kwietnia 2024 5 Posłanie Przewodniczącego Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność”

Sto trzydzieści osiem lat temu, 1 maja 1886r., na ulice amerykańskiego Chicago wyszli robotnicy zatrudnieni w miejscowych rzeźniach, tartakach i fabrykach. Wśród nich byli także Polacy poszukujący w Ameryce przysłowiowego chleba. O ten chleb, czyli o godną zapłatę, o ośmiogodzinny dzień pracy i lepsze warunki pracy demonstrowali chicagowscy robotnicy.

Krwawo stłumiony protest stał się symbolem pracowniczej determinacji o godność człowieka pracy.

Od tamtego czasu 1 Maja jest dniem Solidarności Ludzi Pracy i w tym dniu związki zawodowe reprezentujące pracowników przypominają zarówno tamtą historię, ale też prezentują aktualne problemy świata pracy.

Na ziemiach polskich już w 1891r. odbyły się pierwsze pochody i strajki. Organizował je Związek Robotników Polskich i II Proletariat, przede wszystkim w ośrodkach przemysłowych, np.: w Łodzi, w Żyrardowie, w Bielsku Białej oraz we Lwowie.

W II Rzeczpospolitej 1 Maja był dniem protestów organizowanych przez główne centrale związkowe.

W PRL, podobnie jak w innych państwach podległych Związkowi Sowieckiemu, pierwszomajowy symbol został skradziony przez dyktatorskie rządy komunistyczne i zamieniony w partyjną galówkę.

W latach 80-tych XX wieku NSZZ „Solidarność” organizował niezależne demonstracje, zazwyczaj siłą rozbijane przez milicję i ZOMO. Dopiero w Wolnej Polsce, po 1989r. możemy swobodnie w tym dniu świętować, ale też prezentować pracownicze oczekiwania. Dzień Solidarności Ludzi Pracy łączy się także ze Świętem Józefa Robotnika – patrona pracowników.

Tradycyjnie, o godz. 11.00, w kościele p.w. św. Józefa Robotnika na kieleckim Szydłówku, modlić się będziemy w ramach XIX Pielgrzymki Ludzi Pracy do swojego patrona.

W obecnym 2024r. „Solidarność” świętokrzyska tradycyjnie już 1 Maja złoży hołd tym wszystkim pracownikom, którzy przez dziesiątki lat, zarówno w czasach dyktatury komunistycznej, w okresie stanu wojennego i w Wolnej Polsce pracowali dla dobra wspólnego, starając się o sprawiedliwość społeczną. Dlatego też o godz. 10.15 pod płytą poświęconą „Solidarności” na skwerze im. Stefana Żeromskiego w Kielcach składamy wiązanki kwiatów.

Będzie to też okazja, aby publicznie wyrazić pracownicze obawy i oczekiwania. Od kilkunastu lat NSZZ „Solidarność” przestrzegał przez negatywnymi skutkami unijnej polityki tzw. dekarbonizacji, nazwanej obecnie Zielonym Ładem. Ostateczny kształt tego „zielonego pomysłu”, zgubny dla gospodarki, dla pracowników i dla gospodarstw domowych ma być przyjęty w najbliższych miesiącach. Pracownicza, pokojowa demonstracja organizowana przez NSZZ „Solidarność”, planowana na 10 maja bieżącego roku oraz rozpoczęta akcja zbiórki podpisów pod wnioskiem o referendum ogólnonarodowe w tej sprawie, są odpowiedzią Związku na te zagrożenia. Obserwowane już teraz redukcje zatrudnienia, ucieczki firm poza obszar UE są początkiem złych czasów. Nie możemy wobec tego być obojętni. W Międzynarodowym Dniu Solidarności Ludzi Pracy apelujemy o związkową, ludzką i obywatelską aktywność w obronie gospodarki, firm i miejsc pracy.

Kielce, 1 Maja 2024

Waldemar Bartosz