Pokaż więcej wyników...

Search in content
Post Type Selectors
Strona główna 5 Aktualności 5 41. rocznica stanu wojennego

W bieżącym roku 13 grudnia mija 41 lat od tragicznego w skutkach dla naszego kraju stanu wojennego wprowadzonego w Polsce przez komunistyczne władze pod przywództwem Wojciecha Jaruzelskiego. Główną uroczystością tego dnia była Msza św. sprawowana w bazylice katedralnej przez kieleckiego biskupa Jana Piotrowskiego w intencji ofiar stanu wojennego. W uroczystości uczestniczyły poczty sztandarowe „Solidarności”, przedstawiciele władz państwowych, samorządowych, parlamentarzyści, działacze PiS, licznie zgromadzeni członkowie NSZZ „Solidarność”.
Przed nabożeństwem uczestnicy uroczystości złożyli kwiaty i zapalili znicze przed tablicą upamiętniającą ofiarę stanu wojennego śp. Stanisława Raka, zabitego przez ZOMO na ulicach Kielc 31 sierpnia 1982r.
Po Mszy św. uroczystości przeniosły się pod pomnik błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki. Tu oddano hołd wszystkim ofiarom stanu wojennego składając kwiaty i zapalając znicze przed figurą Patrona „Solidarności”.
Również tego dnia przed południem zostały złożone wieńce przed tablicą upamiętniającą aresztowanych i internowanych w Ośrodku Odosobnienia dla Internowanych Kielce-Piaski. Kwiaty zostały złożone również w kieleckim Chemarze przed tablicą upamiętniającą prześladowanych działaczy „Solidarności”.
Rocznica wprowadzenia w Polsce stanu wojennego jest jedną z dat historycznych, o której trzeba przypominać, aby nie znikły z pamięci ofiary i nie zostały zafałszowane trudności tamtego czasu.

Andrzej Pawlik

""