Pokaż więcej wyników...

Search in content
Post Type Selectors
Strona główna 5 Aktualności 5 40. Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę

Tradycyjnie „Solidarność” pielgrzymuje w trzecią sobotę i niedzielę września na Jasną Górę, by modlić się w intencji Ojczyzny i Ludzi Pracy.
Z Regionu Świętokrzyskiego NSZZ "Solidarność" w niedzielę, 18 września br., będzie się modlić na Jasnej Górze około 850 osób, które wraz z Regionalnym Pocztem Sztandarowym wyjadą do Częstochowy autokarami i busami oraz indywidualnie.

(foto 18.09.2022r.)

Pielgrzymki te mają swój początek w 1982 roku, gdy na Jasną Górę udali się pracownicy Huty Warszawa wraz ze swoim duszpasterzem, księdzem Jerzym Popiełuszką, dzisiejszym błogosławionym Patronem naszego Związku.
Zapraszając do uczestnictwa w pielgrzymce Przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" Piotr Duda skierował list do członków Związku.

Członkowie i Sympatycy
Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”

Drodzy Przyjaciele!
Zbliża się 40. Ogólnopolska Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę. Jak zawsze w trzecią sobotę i niedzielę września spotkamy się w Częstochowie, aby modlić się u tronu Jasnogórskiej Pani, dziękując za opiekę i prosząc o wsparcie. Jak zawsze przybędziemy tam z naszymi sztandarami, manifestując swoje przywiązanie do wiary i Kościoła.
Pielgrzymka ludzi pracy to duchowy testament naszego Patrona błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki, który zapoczątkował wrześniowe pielgrzymowanie w najczarniejszym okresie naszej historii, dając w zniewoleniu nadzieję i wewnętrzną wolność. Stąd hasło tegorocznej pielgrzymki: „Księże Jerzy – jesteśmy tu, aby wypełnić Twój testament”.
Serdecznie zapraszam w imieniu Komisji Krajowej do udziału w 40. Ogólnopolskiej Pielgrzymce Ludzi Pracy na Jasną Górę, która odbędzie się w dniach 17-18 września. Stańmy razem do wspólnej modlitwy, w której udział weźmie również Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda.
Szczęść Boże „Solidarności”

Przewodniczący Komisji Krajowej
NSZZ "Solidarność"
Piotr Duda

""

Sobota, 17 września 2022r.
godz. 17.00 – Złożenie kwiatów pod pomnikiem bł. ks. Jerzego Popiełuszki,
godz. 18.30 – Wspólna modlitwa zgromadzonych przed Szczytem,
godz. 19.00 – Msza Święta na Szczycie,
godz. 21.00 – Apel Jasnogórski,
godz. 21.30 – Droga Krzyżowa na wałach,
godz. 22.30 -23.00 – Milczące czuwanie przy Cudownym Obrazie Matki Bożej.

Niedziela, 18 września 2022r.
godz. 9.30 – Wykład diakona prof. hab. dra Waldemara Rozynkowskiego, “Biada społeczeństwu, którego obywatele nie rządzą się męstwem”,
godz. 10.15 – Różaniec,
godz. 10.30 – Przywitanie pielgrzymów przez Przeora Jasnej Góry,
wystąpienie Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Andrzeja Dudy,
wystąpienie Przewodniczącego KK NSZZ Solidarność Piotra Dudy,
godz. 11.00 – Uroczysta Msza Święta.