Pokaż więcej wyników...

Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Strona główna 5 Aktualności 5 Inicjatywa obywatelska w sprawie emerytur stażowych

Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” podjęła decyzję, że skorzysta z obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej odnośnie emerytur stażowych. Poinformował o tym na konferencji prasowej (7.05.2021r.) przewodniczący „Solidarności” Piotr Duda.
Z emerytury stażowej, według projektu „Solidarności”, który zostanie złożony w Sejmie, będzie można skorzystać po przepracowaniu 40 lat składkowych przez mężczyzn, 35 lat pracy składkowej kobiet i uzbieraniu minimalnego kapitału. Takie obostrzenia zapewnią minimalną emeryturę pracownikom, którzy zdecydują się skorzystać z tego uprawnienia, a państwo nie będzie musiało do niej dopłacać.
„Nie mamy na co dłużej czekać. Nasza cierpliwość się wyczerpała. Byliśmy cierpliwi przez ostatnie 6 lat rządów Zjednoczonej Prawicy. Musimy przejąć sprawy w swoje ręce – w ręce obywateli. A my jako Związek Zawodowy „Solidarność” chcemy w sposób prawny i logistyczny, wspomóc obywateli w tym bardzo ważnym celu, jakim jest przegłosowanie w Sejmie i podpisanie przez Prezydenta ustawy o emeryturach stażowych (…). Ta nasza inicjatywa obywatelska wspomaga nasz kontrakt z panem Prezydentem i pomaga Prezydentowi, aby "przeciwstawić się" Zjednoczonej Prawicy i wreszcie złożyć projekt na ręce marszałek Sejmu. Jestem o tym przekonany, że taką wiarygodnością dla pana Prezydenta będzie to, że jako pierwszy obywatel RP podpisze się na tym projekcie, że wspiera projekt obywatelski emerytur stażowych”  – powiedział przewodniczący Piotr Duda.
Przewodniczący „Solidarności” zwrócił się również do obywateli, aby poparli inicjatywę emerytur stażowych składając podpis pod projektem ustawy.

(czytaj więcej http://www.solidarnosc.org.pl/)

""