Pokaż więcej wyników...

Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Strona główna 5 Aktualności 5 2 kwietnia 2005r. święty Jan Paweł II przeszedł z tego świata do Ojca
„W świetle Chrystusa zmartwychwstałego, 2 kwietnia roku Pańskiego 2005, o godzinie 21:37 wieczorem, gdy sobota dobiegała kresu i weszliśmy już w Dzień Pański w Oktawie Wielkanocy i Niedzielę Bożego Miłosierdzia, umiłowany Pasterz Kościoła Jan Paweł II przeszedł z tego świata do Ojca. Jego odejściu towarzyszył modlitwą cały Kościół, zwłaszcza młodzież” (fragment dokumentu, który zgodnie z tradycją towarzyszącą pochówkom papieży, został włożony do trumny).

Jan Paweł II zasiadał na Stolicy Piotrowej w latach 1978-2005. Jego przesłanie odzwierciedlały słowa wypowiedziane na początku misji: „Nie lękajcie się, otwórzcie na oścież drzwi Chrystusowi, otwórzcie drzwi jego zbawczej władzy”.

NSZZ "Solidarność" ma w pamięci swego Rodaka – Jana Pawła II, który mówił do nas i za nas, bez którego nie byłoby narodowego przebudzenia i odnowienia oblicza ziemi, tej ziemi.

W 15. rocznicę śmierci św. Jana Pawła II, 2 kwietnia, o godz. 21.37 zapalmy w oknach świece i w poczuciu jedności odmówmy modlitwę „Pod Twoją obronę”.
(oprac.internet i  opoka.org.pl)

""