Pokaż więcej wyników...

Search in title
Search in content
Post Type Selectors

XXX Niedziela zwykła, Rok B, 27 października 2024r.

Jr 31, 7-9 Pan wybawił swój lud
Hbr 5, 1-6 Chrystus kapłanem na wieki
Mk 10, 46b-52 Uzdrowienie niewidomego z Jerycha

„Synu Dawida, ulituj się…”. Nieważne, że będą uważali Cię za szaleńca, że wszyscy Cię uciszają, przecież do Twojego życia przechodzi Jezus! Popatrz teraz na Jezusa. Jest zajęty wielką grupą ludzi, pośród których są Jego uczniowie i tłum, który składa się z ewentualnych kandydatów na uczniów. Jezus jest zajęty nimi i zdaje się nie zwracać uwagi na żebrzącego przy drodze Bartymeusza. Jezus reaguje dopiero na jego natrętne wołania. Żebrak wyraźnie czegoś chce, i to całym sobą… Jezus jest samym miłosierdziem i nie może przejść obojętnie, dlatego zadaje żebrakowi pytanie: „Co chcesz, abym ci uczynił?”. Może po raz pierwszy ktoś naprawdę zainteresował się nim i zapytał czego tak naprawdę pragnie… Jezus nie tylko pozwala żebrakowi mówić, ale wręcz zachęca go do tego. Chce, by wypowiedział przed Nim i przed całym tłumem swoją bolączkę i własne oczekiwania wobec Jezusa. Na wielką ufność Jezus zawsze odpowiada cudem, który zdarza się teraz w życiu Bartymeusza. Tak, to wiara, to ufność uzdrawia, ufność tak wielka, że każe Bartymeuszowi pozostawić wszystkie dotychczasowe zabezpieczenia, których symbolem jest porzucony płaszcz: cały jego majątek. Teraz jego majątkiem stał się sam Jezus. Bądź jak Bartymeusz!!!

o. Jakub Zawadzki SOCist.