Pokaż więcej wyników...

Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Strona główna 5 Aktualności 5 16 października 1978r. – Habemus Papam!

16 października 1978r., o godz. 18.44, cały świat usłyszał słowa: „Mamy Papieża – Habemus Papam!”.
Metropolita krakowski kardynał Karol Wojtyła został wybrany papieżem i przybrał imię Jan Paweł II. Jan Paweł II był pierwszym od 455 lat papieżem nie-Włochem i najprawdopodobniej pierwszym w dziejach papieżem-Słowianinem. Kilka miesięcy po wyborze Ojciec Święty udał się z pierwszą pielgrzymką do rodzinnego kraju. Wszyscy pamiętamy 2 czerwca 1979 r. Jan Paweł II odprawił mszę św. w Warszawie, na placu Zwycięstwa i wypowiedział słowa: „Niech zstąpi Duch Twój i odnowi oblicze ziemi, tej ziemi.” Słowa, jak się okazało, prorocze. Zmienione zostało oblicze Polski i Europy.
To wezwanie stało się jednym z pierwszych haseł powstałej rok później „Solidarności”. Jan Paweł II istotną część swojego nauczania poświęcił sprawom społecznym. W ogłoszonej we wrześniu 1981 roku swojej trzeciej encyklice zatytułowanej „Laborem exercens” szeroko omówił kwestię pracy i stosunków pracy. Zwracał w niej m.in. uwagę na ważną rolę związków zawodowych.
Jan Paweł II zmarł 2 kwietnia 2005 roku po 26 latach pontyfikatu.
1 maja 2011 roku został beatyfikowany. 27 kwietnia 2014 roku ogłoszony świętym.

""