Pokaż więcej wyników...

Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Strona główna 5 Aktualności 5 Uroczystość wręczenia odznaczenia Krzyż Wolności i Solidarności

W Centrum Edukacyjnym IPN „Przystanek Historia” w Kielcach, w czwartek, 15 czerwca 2023 r. odbyła się uroczystość wręczenia Krzyży Wolności i Solidarności. Odznaczonych zostało 10 działaczy opozycji antykomunistycznej w PRL z  województwa świętokrzyskiego. Aktu dekoracji dokonał Zastępca Prezesa dr hab. Karol Polejowski.
Krzyż otrzymał między innymi Tadeusz Kozior, członek Zarządu Regionu Świętokrzyskiej „Solidarności”, który był jednym ze strajkujących w kieleckich zakładach „Chemar” w 1980 roku.

Lista odznaczonych:
1. Tadeusz Frańczak-Prochowski
2. Henryk Gruszka
3. Jan Juszcze
4. Stanisław Kosma
5. Tadeusz Kozior
6. Kazimierz Plachimowicz
7. Jerzy Stalewski
8. Andrzej Piotr Styła
9. Jerzy Wachla
Pośmiertnie:
1. Włodzimierz Green

Krzyż Wolności i Solidarności został ustanowiony przez Sejm 5 sierpnia 2010 roku. Po raz pierwszy przyznano go w czerwcu 2011 roku przy okazji obchodów 35. rocznicy protestów społecznych w Radomiu. Krzyż nadawany jest przez Prezydenta RP, na wniosek Prezesa Instytutu Pamięci Narodowej, działaczom opozycji wobec dyktatury komunistycznej, za działalność na rzecz odzyskania przez Polskę niepodległości i suwerenności lub respektowanie praw człowieka w PRL. Źródłem uchwalenia Krzyża Wolności i Solidarności jest Krzyż Niepodległości z II RP.

Do tej pory Krzyżem Wolności i Solidarności odznaczono 240 działaczy antykomunistycznych z województwa świętokrzyskiego.
Biogramy odznaczonych, którzy wyrazili zgodę na ich publikację, znajdują się na stronie: odznaczeni-kwis.ipn.gov.pl

""

Krzyż otrzymał między innymi Tadeusz Kozior