Pokaż więcej wyników...

Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Strona główna 5 Prezydium 2024 5 Stanowisko Prezydium Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność” z dn. 17 lipca 2024r.

Prezydium Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność” przyjmuje z dezaprobatą odpowiedź Agencji Rozwoju Przemysłu S.A. (pismo ARP z dn. 12 lipca br.) odnoszące się do kolejnego naszego apelu o program naprawczy dla „Chemaru”.
Informacja ARP o wyrażenie zgód na zbycie istotnych części majątku kieleckiej spółki bez skierowania uzyskanych środków na rozwój firmy nie broni się z punktu widzenia skuteczności nadzoru właścicielskiego. Podobnie podwyższanie kapitału zakładowego bez wskazania celu inwestycyjnego jedynie pogłębiało marazm a w konsekwencji straty. Przywołana przez ARP decyzja sprzed kilku lat o połączeniu ZUChiAP „Chemar” S.A. ze spółką Odlewnie Chemar choć było konieczne, lecz niewystarczające dla poprawy funkcjonowania spółki.
Ponadto zbycie dla kieleckiej Grupy Industria podstacji energetycznej odbierane było w opinii publicznej jako krok do zapowiadanych przez ówczesnego prezesa Industrii inwestycji w ramach grupy. Brak jakichkolwiek działań naprawczych wskazuje na lekceważenie istotnego problemu jaki w „Chemarze” występował od dłuższego czasu.
Rekapitulacja przywołanego pisma ARP, że nie wchodzi w rachubę wsparcie finansowe „Chemaru” ani podwyższenie kapitału oznacza zgodę właściciela na likwidację istotnego przedsiębiorstwa.
Ostatnie stanowisko Prezydium Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność” z dn. 8 lipca br. nie zawierało sugestii kolejnego dofinansowania celem „przejadania” środków. NSZZ „Solidarność” domagał się (zresztą już od lat) programu naprawczego dla „Chemaru” i nadal stoimy na tym stanowisku.
Bierność właściciela – Agencji Rozwoju Przemysłu S.A. naraża społeczność lokalną na utratę istotnego (również historycznie) podmiotu gospodarczego, utratę miejsc pracy a w konsekwencji wzmaga niepokoje społeczne.
Prezydium Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność” konsekwentnie podtrzymuje swoje stanowisko stojąc po stronie pracowników, wspierając ich oczekiwania w ramach pomocy merytorycznej i logistycznej.

Za Prezydium Zarządu Regionu Świętokrzyskiego NSZZ „Solidarność”
Waldemar Bartosz