Pokaż więcej wyników...

Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Strona główna 5 Aktualności 5 34. Międzynarodowy Wyścig Kolarski „Solidarności” i Olimpijczyków. 28 czerwca – 1 lipca 2023r.

Międzynarodowy Wyścig Kolarski „Solidarności” i Olimpijczyków jest jedną z ważniejszych imprez kolarskich w kraju, to przedsięwzięcie o randze międzynarodowej. Organizatorem Wyścigu rozgrywanego od 1990 roku jest Region Ziemia Łódzka NSZZ „Solidarność. Wyścig umieszczony jest w światowym kalendarzu wyścigów kolarskich Międzynarodowej Unii Kolarskiej (UCI) w grupie wyścigów Europe Tour i obecnie rozegrany w klasie – 2.2 UCI.
28 czerwca br. już po raz 34. wystartował – Międzynarodowy Wyścig „Solidarności” i Olimpijczyków. Patronat Honorowy nad tegorocznym MWKSiO objął Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda.
Trasa tegorocznego Wyścigu prowadziła drogami województw: łódzkiego, świętokrzyskiego i podkarpackiego. Kolarze w ciągu 4 dni mieli do pokonania 728 km.
W piątek (30 czerwca 2023r.) kolarzy czekał przedostatni i najtrudniejszy, bo najdłuższy etap wyścigu, z Pabianic do Kielc, o długości 218 km. Na metę IV etapu, w Kielcach, na ulicy Sandomierskiej, pierwszy wjechał Holender Coen Vermeltfoort zawodnik drużyny VolkerWessels Cycling Team, drugi był Polak Patryk Stosz, trzecie miejsce zajął również Holender Daan Van Sintmaartensdijk.
Natomiast ostatni, V etap, rozpoczął się 1 lipca w Ostrowcu Świętokrzyskim i prowadził do Stalowej Woli, gdzie odbyła się uroczystość zakończenia Wyścigu.

""