Pokaż więcej wyników...

Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Strona główna 5 TSS 36 (1450) 1 października 2024 5 Ustawowe świadczenia powypadkowe

Kazimierz Pasternak

Ustawa z dnia 30 października 2002 roku o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych zawiera katalog świadczeń jakie przysługują z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych wraz z określeniem nabycia tych praw. Określa także zasady i tryb ich przyznawania, ustala wysokość i zasady ich wypłaty. W świetle ustawy z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej przysługuje: zasiłek chorobowy dla ubezpieczonego, którego niezdolność do pracy spowodowana została wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową; świadczenie rehabilitacyjne wypłacane dla ubezpieczonego, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest nadal niezdolny do pracy, a dalsze leczenie lub rehabilitacja lecznicza rokują odzyskanie zdolności do pracy; zasiłek wyrównawczy wypłacany ubezpieczonemu będącemu pracownikiem, którego wynagrodzenie uległo obniżeniu wskutek stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu. Wedle ustawy może zostać przyznane jednorazowe odszkodowanie ubezpieczonemu, który doznał stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu. Tego rodzaju jednorazowe odszkodowanie może zostać wypłacone dla członków rodziny zmarłego ubezpieczonego lub rencisty. Kolejnym świadczeniem jest wypłata renty z tytułu niezdolności do pracy dla ubezpieczonego, który stał się niezdolny do pracy wskutek wypadku przy pracy lub choroby zawodowej. W katalogu ustawowych świadczeń znajduje się również renta szkoleniowa wypłacana ubezpieczonemu, w stosunku do którego orzeczono celowość przekwalifikowania zawodowego ze względu na niezdolność do pracy w dotychczasowym zawodzie spowodowaną wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową. Może być wypłacana renta rodzinna dla członków rodziny zmarłego ubezpieczonego lub rencisty uprawnionego do renty z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej. Ustawowe określone świadczenia uprawniają także do wypłaty dodatku do renty rodzinnej dla sieroty zupełnej, dodatku pielęgnacyjnego, oraz pokrycia kosztów leczenia z zakresu stomatologii i szczepień ochronnych a także zaopatrzenia w przedmioty ortopedyczne w zakresie określonym ustawą. Warto wiedzieć, że Zakład Ubezpieczeń Społecznych odmawia przyznania świadczeń z ubezpieczenia wypadkowego w przypadku nie przedłożenia protokołu powypadkowego lub karty wypadku, nieuznania w protokole powypadkowym lub karcie wypadku zdarzenia za wypadek przy pracy w rozumieniu ustawy lub gdy protokół powypadkowy albo karta wypadku zawierają stwierdzenia bezpodstawne.