Pokaż więcej wyników...

Post Type Selectors
Strona główna 5 TSS 36 (1450) 1 października 2024 5 Gdzie się dobrze żyje

Waldemar Bartosz

Wszystkie wskaźniki statystyczne pokazują, że jesteśmy społeczeństwem migrującym. Uwaga ta dotyczy przede wszystkim młodszego pokolenia. Motywacje przemieszczania się Polaków wewnątrz kraju są różne: studia, małżeństwa, poszukiwanie lepszej pracy. Wielu więc pyta – gdzie się żyje najlepiej.

Kilka instytucji, w tym m.in. GUS, NFZ, GIOŚ periodycznie przedstawiają swoje kryteria i rankingi miast, w których żyje się najlepiej. Na tych podstawach formułuje się swoistą tabelę atrakcyjnych miejsc do życia. Wśród 10 obszarów (siedziby województw i ich otoczenia) niestety nie ma Kielc i nie ma naszego województwa. W pierwszej dziesiątce, odliczając od tych mniej korzystnych miejsc, znajduje się Szczecin i województwo zachodniopomorskie. Wśród pozytywnych cech tego obszaru podaje się: stosunkowo przystępne koszty życia, znośne ceny mieszkań oraz bliskość Bałtyku. Dzięki temu Szczecin jest ważnym ośrodkiem handlowym, gospodarczym, tworzącym nowe miejsca pracy. Na dziewiątym miejscu plasuje się Gdynia w województwie pomorskim. Miasto to, podobnie jak Gdańsk, oferuje wysoką jakość życia, ciekawe walory przyrodnicze i turystyczne: położenie nadmorskie, z plażami, parkami, infrastrukturą sportową.

Na ósmym miejscu znajduje się Rzeszów, uchodzący jako jedno z najbardziej bezpiecznych miast, z niską przestępczością i dużą dostępnością do usług medycznych. Inwestycje w infrastrukturę, rozwój przedsiębiorczości tworzą miejsca pracy.

Siódme miejsce zajmuje Warszawa, z wysokimi zarobkami, szeroką gamą możliwości związanych z miejscami pracy. Jako stolica stanowi centrum biznesu, kultury i rozrywki.

Na szóstym miejscu znajduje się Opole ze względu na urokliwość miasta, z dobrą jakością powietrza oraz niskim poziomem przestępczości.

Piąte miejsce zajmują Katowice, dzięki wysokim zarobkom, niskiemu bezrobociu, z imponującą ofertą kulturalną i rozrywkową.

Poznań zajmuje czwarte miejsce w kategorii atrakcyjności. Łączy w sobie historię i nowoczesność, rozwinięty rynek pracy z bardzo dobrą ofertą edukacyjną. Rozbudowana oferta sportowa i rekreacyjna podkreśla jego znaczenie.

Gdańsk znajdujący się na trzecim miejscu wyprzedza Gdynię, ale łącznie z Sopotem tworzy znaczący udział na mapie Polski. Znajduje się na 4 miejscu w zestawieniu z 86 europejskimi miastami pod względem zadowolenia mieszkańców.

Na drugim miejscu znajduje się Lublin, miasto studenckie, z bogatą historią i kulturą. Dodatkowo charakteryzuje go niska przestępczość i swobodny dostęp do służby zdrowia.

Wszystkim miastom przewodzi Olsztyn, stolica Warmii i Mazur. Miasto plasuje się na pierwszym miejscu dzięki dobrej jakości powietrza, bezpieczeństwu publicznemu i relatywnie niskim kosztom utrzymania.

Jak widać, przed zarządcami stolicy województwa świętokrzyskiego sporo pracy aby doszlusować do tych najlepszych.